vrijdag 23 december 2011

Scherpenissepolder 17-12-2011

Op zaterdagochtend 17-12-2011 zijn we naar Tholen geweest met de cursus. Nabij het Zeedijk moesten we zij op een kruising. Het was regenachtig weer. Ted Sluyter had een gids van het eiland Tholen uitgenodigd om ons te begeleiden. De gids stelde voor om met de auto naar de andere kant te rijden, zodat we daar over verharde weg konden lopen. Een beetje in de luwte van de dijk.


zaterdag 26 november 2011

Kruiningen gewijzigd in Poelbos bij Goes

De excursie naar Kruining is verplaatst naar Goes. Loek de Bruijn was onze gids en mentor tijdens deze excursie. Hij vertelde dat hij zich al 40 jaar met paddenstoelen bezig houdt.
Loek toonde nog een paddenstoelen-veldgids van Natuurmonumenten, geschreven door Ewald Gerhand. Deze gids heeft een kleurencode aan de zijkant van de bladzijden, waarmee de kleur van de sporen wordt bedoeld.

Het Poelbos is aangeplant in de 60-er jaren in een laag gebied met veel drinkputten. Veel van die putten zijn in de loop van de tijd door verlanding dichtgegroeid. Staatsbosbeheer is eigenaar van dit gebied en heeft er inmiddels weer een paar van die putten uitgegraven.
Het is een beukenbos, wat een goed terrein is voor paddenstoelenliefhebbers. Er groeien namelijk veel soorten paddenstoelen in een beukenbos.


De eerste paddenstoel, welke we tegenkwamen, was de nevelzwam:
Nevelzwam.

maandag 3 oktober 2011

Praktijkweekend Schelphoek

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011 zijn we naar de Schelphoek gegaan voor het praktijkweekend.
Hieronder een kort verslag daarvan.
Na de ontvangst met koffie en zelfgebakken cakejes werden we op een zogenaamde "foute" excursie getrakteerd door Willem P. Om te beginnen droeg hij een naambordje van de ene organisatie, terwijl hij op dat moment gidste op het terrein van een andere organisatie.
Gids met heiligenkrans boven het hoofd..

zondag 18 september 2011

Verslag excursie kunstmatige rotskusten Goese Sas 17-09-2011

Excursieleider Louis Sauter .

Als eerste zouden wij onderzoek gaan doen naar de wierzonatie langs de waterzijde van de dijk. Hier kan men een bijzondere vegetatie ontdekken, welke is aangepast aan het tweemaal per dag hoog water en tweemaal per dag laag waterritme.


Verslag excursie Schotsman 10-09-2011 Algemene planten en dergelijke

Anton van Haperen heette ons van harte welkom en vertelde een stukje over de geschiedenis van de Schotsman. Tot 1964 was de Schotsman een zandplaat in de stroomgeul van  het Veerse Gat, welke door aanslibbing groeide. Deze zandplaat lag tegen Noord-Beveland aan. Toen in 1964 de Veerse Gatdam werd gesloten, stopte het getij en kwamen grote delen van de Schotsman droog te liggen.
De bodem is er zanderig en vol met schelpen. Na 1964 werd er een bos aangeplant in het hoogste gedeelte van de Schotsman. De Schotsman was toen nog in eigendom van de Domeinen. Het strandgedeelte werd langzaam aan weide. De weide werd gebruikt voor recreatie in de beginjaren.  Na verrloop van tijd ontstond er door de successie een spontaan opgekomen bos.  De zogenaamde recreatieweiden werden gemaaid.  In 1970 ontdekte men dat er orchideëen groeiden in de lagere en natte gedeelten van de Schotsman. Tegenwoordig is de Schotsman in beheer bij Staats Bos Beheer. Toen ging men vanaf 1975/1976 over om een orchidee-rijke omgeving te krijgen.  Het maaisel werd daarbij afgevoerd om een arme bodem te krijgen, waarop orchideëen het goed doen.  Door het beheer is het zo gegroeid dat bij de gemaaide delen schraal grasland ontstond en op de plaatsen waar dat niet gebeurde er struweel tot bos kwam te staan.

donderdag 25 augustus 2011

zondag 26 juni 2011

Ransuil in adoptieterrein Rudiment Noordsluis

Op zondag 26 juni 2011, omstreeks 21.00 uur, zagen mijn vrouw en ik een ransuil in ons adoptiegebied aan de voet van de Schouwsedijk te Zierikzee:

Zie verder mijn blog: Klik hier om naar mijn blog te gaan

woensdag 22 juni 2011

Adoptiegebied, vispoel Slotbos Haamstede

Op advies van Sylvia, één van onze cursusleidsters, heb ik dit gebied gekozen. Ik heb iets met het Slotbos, vooral de historie spreekt me erg aan.

Hier de introductiebeschrijving:

In het Slotbos van Slot Haamstede ligt in het zuidwestelijke deel een kleine – bijna perfect ronde – poel met een diameter van circa tien meter. Het ligt aan een drassig pad dat achter de ezelwei bij het slot aftakt van de slotlaan en gevolgd moet worden tot ongeveer honderd meter na het kinderdagverblijf aan de Beatrixwei. Van bovenaf gezien ligt de poel midden tussen dit kinderdagverblijf en de Moolweg die loopt tussen het dorp en de Zeepeduinen. Het poeltje is te vinden op coördinaten 51°41’48,90”N – 3°44’13,48”E.



woensdag 8 juni 2011

Huiswerk opgegeven 06-06-2011

1.  Huiswerkopdracht voor je adoptieterrein:
==> Bestudeer de ecologie van je adoptieterrein.
Bekijk daarbij de levensgemeenschap van je adoptieterrein naar de aard van de verschillende invloeden zoals: locatie/ligging, zon/schaduw, wind, water, plas/dras.
==> Bekijk daarbij de soorten binnen je adoptieterrein. Inventariseer deze en beschrijf de soorten.

dinsdag 7 juni 2011

Lesexcursie Kabbelaarsbank

Op onderstaande link staat nog een verslagje van de les  excursie op de kabbelaarsbank met wat foto's

http://stekelrien.blogspot.com/2011/06/lesexcursie-kabbelaarsbank.html

Kabbelaarsbank 21-05-2011 - successie

Op zaterdag 21 mei 2011, omstreeks 09.30 uur werden wij opgewacht door William van der Hulle van Staats Bosbeheer.
Hij verwelkomde ons op de Kabbelaarsbank en vertelde in groten lijnen over het ontstaan van de huidige Kabbelaarsbank aan de Brouwersdam, gelegen in het huidige zoute Grevelingenmeer.
Ontvangst met koffie en koek.

zondag 5 juni 2011

dinsdag 17 mei 2011

vrijdag de 13e

zoek de rugvin
Wat een ongeluk om een familie bruinvisjes te zien fourageren in het Zijpe. Waar een vrijdag de 13e al niet goed voor is.

woensdag 11 mei 2011

presentatie Martin Annema

Beste mensen,

Hierbij een foto van de duinwaterschets van Martin van afgelopen maandag.

Groetjes,

Tom

maandag 9 mei 2011

Tip excursie grassen in de Schotsman 10 mei 2011, 19.00 u

Op verzoek van Sylvia plaats ik onderstaand bericht op de blog:

Grassen, russen, zeggen en andere vegetatie

Geachte dames en heren,

Zoals u weet is er volgende week dinsdag 10 mei weer een bijeenkomst voor u vrijwilligers gepland dit maal zal onze boswachter monitoring, Piet de Keuning, u meevoeren naar de wonderbaarlijke wereld van de grasachtigen.
Uiteraard zal alles wat er verder te zien is door hem worden "meegenomen" het belooft in elk geval een interessante avond te worden de avond begint om 19.00muur aan de Noordelijke Parkeerplaats aan de Schotsmanweg te Kamperland en zal afhankelijk van wat er te zien valt en het licht zo rond half negen-negen uur worden afgesloten.
Hopende op een grote opkomst, nodig ik u graag uit tot het bijwonen van deze avond

met groet,
Karel Leeftink
boswachter voorlichting, public relations en recreatie
beheerseenheid Midden-Zeeland (Walcheren&de Bevelanden)

Baaijenhovenseweg 4a
4364 RH Grijpskerke
tel. 0118 - 597 263
gsm 06 - 109 436 47

woensdag 4 mei 2011

Snuffelstage Westenschouwense Puntwandeling

Op donderdag 28 april 2011 omstreeks 15.00 uur stonden Marcel, Rien, Cora, Monica en Raymond te wachten op Sylvia en Gré om onze eerste snuffelstage te mogen ervaren.

We hadden ons opgegeven om mee te lopen tijdens de Westenschouwense Puntwandeling, waarbij Sylvia als gids zou optreden.
De doelgroep van deze excursie was een groep van ongeveer 26 mensen, welke een cursus "pensioen in zicht" volgden bij de stichting Odyssee.
Het thema bij deze wandeling was dus hoe men een zinvolle tijdsbesteding na de pensionering kan bewerkstelligen. Het wandelen in de natuur, danwel zich eventueel als vrijwilliger beschikbaar stellen bij een natuurvereniging werd hierbij als mogelijkheid naar voren gebracht.

dinsdag 26 april 2011

Opdracht adoptieterrein

Opdracht adoptieterrein

Inleveren 6 juni 2011

·       Teken een doorsnede op schaal van je adoptieterrein
·       Kies een aantal opnamepunten in de doorsnede en nummer ze
·       Benoem de biotische en a-biotische aspecten bij deze opnamepunten (zie instructieblad 5-2-2-b) en schrijf ze erbij in je tekening of vul ze in op werkblad 5-2-3 ). Het instructie en werkblad vind je in de cursusmap.
·       Maak eventueel gebruik van de volgende hulpmiddelen:
§       (bodem)kaarten
§       Grondboor ( lenen bij boer, tuinbedrijf of misschien MEC)
§       Meetlint

dinsdag 19 april 2011

Adoptieterrein 14

Naam adoptieterrein: Wemeldingse bos.

Deelnemende cursist aan dit terrein: Ilse van Overbeeke.

Locatie adoptieterrein: Wemeldingen.

Mentor: Paul Smeets

maandag 18 april 2011

Landschapslijn in de duinen van Westenschouwen

Zaterdag 16 april 2011 zijn we naar de duinen bij Westenschouwen gegaan om een zogenaamde lijntransect te leren maken.
De bedoeling was om in eerste instantie een korte uiteenzetting te geven in welke recente geologische tijd de bodem/het landschap is ontstaan. Holoceen tot heden.
We begonnen onze tocht op het fietspad (oranje pad) vanaf de Adriaan vd Weijdenweg te Westenschouwen.

woensdag 13 april 2011

Verschillen Kop van Schouwen in 1856, 1900 en 2004

In 1856 zagen de duinen bij Westenschouwen er anders uit dan tegenwoordig:
Uit de Grote historische provincieatlas van Zeeland 1856-1858.


Tip: Vlinderlezing in Vlissingen dd 19 april 2011

Geachte vrijwilligers en andere belangstellenden,

Op dinsdag 19 april a.s. organiseert Staatsbosbeheer Midden-Zeeland weer een bijeenkomst voor jullie. Onder meer op vraag van jullie komt Kas Velling van de Vlinderstichting met een boeiend verhaal over dagvlinders in zijn algemeen en van het deltagebied in het bijzonder.
Daarnaast zal ook de vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland acte de présence geven.
De avond zal pakweg anderhalf uur duren.
De avond begint om 19.30 uur in het Mec aan de Korenbloemlaan 5 te Vlissingen.

Hopende op een grote opkomst van jullie zijde, groet ik,
Karel Leeftink

Boswachter voorlichting, public relations en recreatie
beheerseenheid Midden-Zeeland (Walcheren&de Bevelanden)
Baaijenhovenseweg 4a
4364 RH Grijpskerke

tel. 0118 - 597 263
gsm 06 - 109 436 47

dinsdag 12 april 2011

bijenhotel

Gisteren waren het nog maar 2 en sinds vandaag zijn er 3 'kamers' van het bijenhotel bezet! Het hangt nu zo'n 2 weken aan een zuidmuur van ons huis en sinds gisteren stromen de gasten binnen. Ik zou zeggen, kom maar op bijtjes, er zijn nog heel wat kamers ter beschikking

!

Adoptieterrein 'Heemtuin'


Adoptieterrein van Jacqueline en Verena
Heemtuin ‘Hollandse Hoeve’

1.    Algemene beschrijving:
We hebben ons terrein gekozen omdat er op een overzichtelijk relatief klein oppervlak verschillende elementen aanwezig zijn die het Zeeuwse landschap typeren.
In ons terrein vind je volgende elementen:

·      Een drinkput
·      Een zuidelijke dijkhelling
·      Een inlaag
·      Grasland
·      Een vliedberg
·      Een grenslinde
·      Een meidoornhaag.

maandag 11 april 2011

Transect maken van je adoptieterrein

Maken transect adoptieterrein  (Inleveren uiterlijk op 6/6 )

Huiswerk dd 11-04-2011

- Doorlezen bladzijde 121 t/m 123 van het cursusboek.
(Het landschap als leefsysteem voor plant en dier 5.d t/m 5.d.2)
- Spreekbeurt 4 + voorber. Spreekbeurt 5 23/5

- Maken transect adoptieterrein  (Inleveren uiterlijk op 6/6 )

donderdag 7 april 2011

Beleef de lente

De Vara brengt al een tijdje het programma Vroege vogels op de televisie.
Op 15 maart 2011 was daar de uitzending beleef de lente.
Als je op onderstaande link klikt start het vanzelf. (De reclame die daaraan vastzit kan ik niet uitschakelen, Daarna begint de uitzending vanzelf)
Klik hier voor de uitzending beleef de lente

Wil je meer afleveringen bekijken ga dan naar uitzending gemist:
Klik hier voor de serie Vroege vogels op tv

woensdag 6 april 2011

update Spanje

Beste mensen,

Toch even een update. Welk een overweldigende natuur zowel onderweg als op verblijfsadres aan de bosrand in Lacaneyra te LLagostera in de provincie Girona.
Ik hoop dat het goed gaat met jullie. Wij hebben een zeer voorspoedige reis genoten.
Als jullie Jos spreken doe haar de hartelijke groeten en wens haar zeer veel sterkte. Mochten jullie iets voor haar willen organiseren dan werk ik daar graag aan mee.

klik hier voor Spanje reis

bij witte pijl bivakkeren we
Hartelijke groeten van Tom, zijn moeder en de 2 honden vanuit een zonovergoten (beetje plagen mag wel) en van WiFi voorzien parkje in Llagostera

maandag 4 april 2011

Adoptieterrein02 Anneke van Dijk

Adoptieterrein, Anneke van Dijk Als adoptieterrein heb ik gekozen voor een drinkput voor de bijen en andere dieren/insecten. De put is 10 jaar geleden gegraven. Er zijn toen knotwilgen omheen gezet. Hij ligt vlakbij mijn bijenstal op een stuk grond van ongeveer 1 hectare. Dit stuk land hebben we 10 jaar geleden bij/achter ons huis kunnen kopen . Toen was het in gebruik als landbouwgrond. Inmiddels is het ingeplant met struiken, bomen en planten die voor de bijen belangrijk zijn als pollen en nectarleveranciers. Omdat water ook voor bijen essentieel is hebben we de put laten graven. De grond die er uitgekomen is, is in de vorm van een hoefijzer gelegd. Dat was namelijk de oorspronkelijke vorm voor een bijenschans. Aan de binnenkant stonden dan, goed beschut, de bijenkorven. in die tijd werden bijen uitsluitend in korven gehouden. nu is dat niet meer het geval, en huizen ze in kasten. De put is inmiddels dichtgegroeid met lisdodde, wilg, schaafstro, pijlstaart, enz. Voor salamanders en kikkers niet de juiste biotoop, maar voor bijen heel gemakkelijk. Omdat er niemand in mijn directe omgeving de cursus volgt zal ik het alleen doen, maar met Jacque heb ik afgesproken om nu en dan met elkaar mee te kijken. Daar zijn anderen natuurlijk ook van harte welkom bij. Anneke

zondag 3 april 2011

Roodborstje

Geweldig om dit beestje uit volle borst te zien en horen zingen. Vanochtend, zondag 3 april 2011, opgenomen in mijn adoptieterrein in het Slotbos van Haamstede.

Nog leuker was het toen ik het filmpje, met geluid, afdraaide op mijn camera. Toen het beestje zichzelf hoorde ging hij naarstig op zoek naar zijn soortgenoot...

Link voor HD-kwaliteit op Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=E5NSU312ci0

zaterdag 2 april 2011

Steendoorn

beste deelgenoten,
huiswerk is boekje 'kleilandschap' lezen; ik ben braaf begonnen maar het klopt niet op meerdere punten. Op blz 20 van het boekje staat bijvoorbeeld 'Steendoorn' genoemd. Nooit van gehoord dus ff gegoogeld: het is gewoon Meidoorn
Volksnamen Nederlands: Deur, Deurnboom, Deurnbosch, Doorleer, Doorn, Doornage, Doornbeziën, doornboom, Gijbe, Haagappelboom, Haagbloemen, Haagdoorn, Hagebeam, Hagebeiers, Hagedeurne, Hagedoarn, Hagethoarn, Hakedoorn, Henkulle, Hègedeurne, Hiepdoorn, Jopenboom, Kermiskersen, Kurtsebeiers, Meibloemen, Meitakken, muldertje, Papekannekens, Peerdeweepen, Pikkebezen, Pullekens, Rooie Japenboom, Smeerpotje, Smoarbeibeam, Spelledoorn, Spillebezie, Spukdoorns, Stennbessen, Steendoorn, Stekelboom, Tuiteboom, Vetpotjes, Vretbeienboom, Wibbelken, Witte Doorn, Zwijnebeiers.

Wat een weelde in onze taal. Van gekkigheid zou je er nog gelukkig van worden!
Eric

woensdag 30 maart 2011

Huiswerk van 28 maart 2011

- Lees het boekwerkje Zeeuws kleilandschap nog een keer door.
- Beantwoord daarna de take-hometoets en mail deze of lever de door jou ingevulde vragenlijst uiterlijk op 11 april 2011 in bij de docenten.
- Het huidige landschap 5.c t/m 5.c.4 doorlezen.( Bladzijde 117 t/m 120 uit cursusmap)
Invloed mens op ontstaan van het landschap
-  Spreekbeurt 3 + voorber. Spreekbeurt 4 9/5

Voor degenen die nog geen beschrijving van hun adoptieterrein hebben ingeleverd. Dit moet per mail  of in afgedrukte versie bij Sylvia of Gre worden ingeleverd. (De beschrijving NIET op de cursusblog zetten. Het docententeam zal daarna de ingeleverde stukken eerst beoordelen alvorens nadere bekendmakingen/opdrachten worden gegeven hieromtrent.)
goedemiddag allemaal,

Kostte me een half uur om te achterhalen dat het om pinksterbloemen ging.

zie hier voor deze worsteling

Groet,

Tom

dinsdag 29 maart 2011

Westerschenge nog een keer bezocht

Op donderdag 24 maart 2011 zijn Monica en ik op de fiets vanuit Zierikzee naar Wolphaertsdijk gefietst.
We zijn daarna de Weeldijk opgereden naar het oude veerhaventje naast het autokerkhof.
In de bocht bij Eindeweg zagen en hoorden wij het winterkoninkje.
winterkoning

Blauwborst

Op zondagochtend 27 maart 2011 zijn wij vroeg uit de veren gegaan. Een drie uur durende excursie (de tijd vloog) gevolgd in de Korendijkse Slikken. Onder deskundige leiding van een gids welke ruim 25 jaar in dat gebied de vogels telt werden wij rondgeleid. Waar we voor kwamen hebben we zeker meerdere exemplaren heel duidelijk kunnen zien. De rest van de dag heb ik dat geluid van die zingende blauwborsten in mijn hoofd gehoord, zo mooi.

Gisteren bij Kakkersweel, de eerste Bruine Kiekendieven gezien, 2 mannetjes, ik denk dat het de twee jonge vogels waren die vorig jaar daar geboren zijn.

maandag 28 maart 2011

waarnemingen

13-03-2011
mijn tuintje , de hortrensia’s lopen helemaal uit en worden steeds groener van de eerste blaadjes  net als de kamperfoelie  en de buxus struiken .

14-03-2011
tegen de avond nog eens door de inlagen bij de plompe toren  tot de schelphoek gegaan ,
velduilen niet gespot , wel kievitten die capriolen in de lucht uitvoeren  en heel vel kabaal maken , jonge hazen spelen in het akkerveld , en verder is het genieten van de sfeer die met het licht van zonsondergang het landschap zo mooi maken .

zondag 27 maart 2011

huiswerk 13 mrt 2011 Eric

Eric Odinot cursus SD IVN
28 maart 2011, Natuurbeleving


Maandag 28 feb 2011 – maandag 14 maart 2011
Weekend hiervoor een hoogstamboomgaardje gesnoeid in Almen. Als iemand weet waar dat is vind het knap. Bij zo’n verlate snoeibeurt van hoogstam ligt de helft na een uurtje op de grond. Die takkenboel mocht niet in het bos… want dat waren ze net aan het opruimen! Goede vriend Rob is ICT-er en zijn vrouw wil een Permacultuurtuin. Rob blijft vriend maar adviseren doe ik later wel een keer als ie gek geworden van al het werk op zijn landgoed.
Eindelijk ontdekt welk beest zo’n vreemd geluid maakt: het Puttertje. “s Zomers zit dat beest maar een beetje te snorren en zie je ze niet. Maar als je ze dan eenmaal ziet, knetteren de kleuren zowat van het scherm.

zaterdag 26 maart 2011

Uitbarsting van groei en bloei onder invloed van toenemende zonnewarmte.

Afgelopen dagen heb ik mijn ogen en oren flink de kost gegeven. Ik zag steeds meer bloemen in bloei komen. Meidoorn en de ruwe iep in de bloei, speenkruid, madeliefjes, paardebloemen, ereprijs. Atalanta, kleine vos.

Gewone Ereprijs

Ik weet nu welk blauw bloemetje ik iedere keer zie langs de wegbermen en in de akkers, het is het gewone Ereprijs, prachtig bloemetje. Ik las dat de de donkerblauwe lijntjes in de bloem de vliegen en kleine vlinders de weg naar de ingang van de kroonbuis wijzen.

woensdag 23 maart 2011

Uitstapje in het kader van de beleving voor de natuurkalender?

Voor degenen die de eerste voorjaarsbode wil zien. Ze zijn terug uit Afrika...
Dat kan door een uitstapje te maken naar de Korendijkse Slikken in de Hoeksche Waard.
Zondag 27 maart 2011 tussen 07.00 en 10.00 uur kun je daar onder leiding van een gids de blauwborst gaan bekijken.
(In Zeeland zullen ze ook wel te vinden zijn, maar daar is nog geen excursie voor zover ik weet.)
Klik hier voor meer info blauwborstexcursie
Vandaag op de fiets naar m'n werk gegaan, onderweg weer van alles gezien, een prachtige fazant met wel 7 vrouwtjes, de eerste paardebloemen, heel veel kraaien met van alles in hun bek voor hun nest. Heb ook weer dat kleine blauwe bloemetje waargenomen die ik ook tijdens de fietsexcursie in een weiland heb zien staan. Weet nog steeds de naam niet maar ben druk zoekende.

evaluatie blok 1 en 2 tom hage

beste mensen en begeleiders,

Hierbij mijn evaluatie van blok 1 en 2 dan hoef ik het ding niet uit te printen, spaart inkt en papier en gesleep.

klik hier voor evaluatie blok 1 en 2 van tom hage

Tot maandag ijs en weder dienende,

Tom

dinsdag 22 maart 2011

adoptieterrein tom hage

Hierbij alvast een weergave van mijn adoptieterrein aan de Steinstraat te Bruinisse. ik over weeg nog deze te koppelen aan een schorrengebiedje bij de vluchthaven omdat ik denk dat het er vroeger wel eens zo geweest zou kunnen zijn. Gaarne commentaar van begeleiders.

adoptieterrein tom hage

mijn 1e vlindertje dit jaar

dagpauwoog

kleine vos
Fladderdefladder, voor mij de 1e vlinder dit jaar. Een Dagauwoog of Kleine Vos?  Beiden mogelijk volgens: http://www.vlindernet.nl/  Of toch een Atalanta of Distelvlinder?
Zie ook: tomblog

maandag 21 maart 2011

Weergave natuurkalender op mijn eigen blog

De laatste weken heb ik een en ander bijgehouden op mijn eigen blog.
Op dezelfde wijze kunnen jullie dat ook doen met een eigen blog.

Klik hier om mijn natuurkalender te bekijken.

Om terug te gaan naar de IVN-blog kun je met het pijltje linksboven <-- klikken.

Specht

Op zaterdagmiddag 19 maart 2011 een grote bonte specht gezien bij het clubhuis van de scouting, aan de rand van de Zeepeduinen. Heerlijk geluid dat roffelen.

Schemerwandeling Slotbos Haamstede

Zondagavond 20/3/2011 om 19.00 uur een wandeling met de boswachter wezen maken door het Slotbos van Haamstede. Eerst even langs mijn adoptieterreintje, dat vers gemaaid was. Onder het genot van tonen van o.a. roodborst, winterkoning en buizerd verder het bos verkend tijdens het wegzakken van de zon achter de horizon. Fijne gesprekken gehad over de historie van het bos en ondertussen ten minste zeven reeën gespot, waaronder in elk geval twee bokken en twee geiten. Naarmate het donker werd scheerden er vleermuizen over de vochtige grond van het pad waar we langs liepen. Wat is het toch een mooi bos...
Meende vanochtend vroeg aan de Boomdijk in Bruinisse ter hoogte van de sportvelden een specht te horen hameren. Navraag leerde dat dit zeer goed mogelijk is. In de dode met klimop begroeide perenboom in de tuin lijken zich nu naast tortelduiven ook merels en heggemussen te nestelen. Een heuse vogelflat.

zondag 20 maart 2011

Excursie Oud-Sabbinge

Cora stuurde ons onderstaand emailbericht, wat ik hierbij op de blog plaats:

"
De golven van het indrukwekkende Sabbingse land, de kronkelende dijken, die oude schorren deden herleven, de weel, die een kreek was, Bram, die al zijn hele Zeeuwse leven lang tegen de wind in fietst, de zon, de hazen en reeen, het ontluikende voorjaar, het was een geweldige ochtend.
Groet, Cora"
 
 

Excursie Oud-Sabbinge

Een indruk van de excursie op de fiets:

Klik hier voor de foto's van Oud-Sabbinge

natuurkalender


Zondag 20 maart 2011. Gewandeld bij het Veerse meer, veel watervogels maar ook een graspieper gezien.

natuurkalender


Zaterdag 19 maart 2011. Kleine vos op anemoontjes.

Parende witte ganzen en baltsende futen op het Oosterschenge.

Natuurkalender

Woensdag 16 maart 2011
De kronkelwilg bij de buurman in de tuin krijgt blaadjes.

Donderdag 17 maart 2011
De eerste sleedoorn zien bloeien

Vrijdag 18 maart 2011
Wandelend in de regen kruiste een bruine kikker mijn pad.
Er komen blaadjes aan de gele kornoelje.

Natuurkalender


Dinsdag 15 maart 2011. Volop zon. Aan de Oude Zeedijk bij Oosterschenge-west een sprinkhaan gezien, bleek een zanddoorntje te zijn, aan de legboor te zien een vrouwtje.

Natuurkalender


Maandag 14 maart 2011. De eerste dotters zien bloeien. Zomaar in onze eigen woonwijk langs een slootje met knotwilgen.

excursie Oud-Sabbinge

Erg leuk die excursie rondom Oud-Sabbinge. Voor het eerst bewust naar inpolderingen, dijken, karrenvelden, welen, kreken en het platte Zeeuwse landschap gekeken. Conclusie: Zeeland is niet eens zo plat als ik dacht, er is als je goed kijkt relief te verkennen en dat heeft met zeesediment, wind, historie en dergelijke te maken. Bijzonder interessant en een 'verdieping' waard!

zaterdag 19 maart 2011

Bloesem

De Conference perenboom begint in knop te raken. Naar het aantal knoppen te oordelen wordt het een goed perenjaar.
Hallo allemaal, wat een prachtig weer hebben we tijdens de fietsexcursie gehad. Ik heb mijn wandel-GPS in mijn zak gehad en zodoende heb ik een mooie weergave van de route in Google Earth gemaakt. Dan kunnen degenen die niet mee zijn geweest toch een heel klein beetje meekijken en degenen die wel mee zijn geweest kunnen daarmee nog even terugkijken.
Groetjes, Arno. Klik op de foto voor een groter formaat!

vrijdag 18 maart 2011

Huiswerk van 14-03-2011

Volgende cursusavond op 28-03-2011 in de Ecoscope te Renesse.

1. Houdt de natuurkalender bij en lever deze op 28 maart 2011 in of stuur ze op.
2. Maak een beschrijving van je adoptieterrein en lever deze op 28 maart 2011 in of mail hem naar de docenten.
3. Doorlezen in cursusmap:
     - Ondergrond van het landschap 5.a
     - Variatie in het landschap 5.b t/m 5.b.4
     - Van natuur tot cultuur
4. Spreekbeurt 2 + voorber. Spreekbeurt 3 11/4

Stagelopen


1. Stage lopen binnen de IVN-afdeling De Zeeuwse Delta

Het IVN streeft ernaar om mensen te betrekken bij het landschap, de natuur en eigen leefomgeving. Beleving van en kennis maken met de natuur staat hierbij voorop.
Dit willen we o.a. bereiken door het organiseren en begeleiden van natuuractiviteiten die onder enkele werkgroepen binnen de IVN-afdeling vallen.
We zouden het fijn vinden als je een keer met ons komt kennismaken en voor stage actief betrokken bent bij onze activiteiten.

Vind je het leuk om stage te lopen bij het bestuurswerk, neem dan contact op met onze secretaris van de IVN-afdeling De Zeeuwse Delta, Mieke Renard.

Spreekbeurt

HELP, een spreekbeurt/korte presentatie

De ene cursist heeft misschien al veel ervaring, een ander totaal niet, maar een beetje eng blijft het spreken voor zo’n grote groep (dat geldt ook voor de docenten).
Willen we aan de slag met NME (natuur en milieu-educatie) dan zullen we toch over de drempel heen moeten. Vooraf wat tips. Niet om je af te schrikken, maar om een steuntje in de rug te geven.

Adoptieterrein

EEN EIGEN GEBIEDJE…..

Een gebiedje een jaar lang volgen,
Wat leuk is dat!
Maar……hoe gaat dat dan?

Huiswerk van 28-02-2011

1. Hou de volgende 14 dagen een natuurkalender bij.
(Iedere dag je waarnemingen vastleggen)
Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je?
Zit het voorjaar al in de lucht.
2. Voorbereiden voor 14-03-2011 uit de cursusmap:
Blok 2c t/m 2c6.
Blo 7b t/m 7b6.
3. Voorbereiden eerste spreekbeurt. (Duiven door Edna).
4. Evaluatie blokken 1 + 2.
5. Vul de lijst met adoptieterreinen in en stuur ze op naar de docenten.
6. Vul de lijst van spreekbeurten in.
7.  Bekijk de lijst met stageplekken en vul in aan welke je deel gaat nemen.
Stuur de ingevulde lijsten op of lever ze op 14 maart 2011 in.

Eindresultaat praktijkochtend Slotbos Haamstede

Praktijkochtend zaterdag 5 februari 2011
Ontdekkingstocht planten en dieren in hun leefomgeving

Locatie; werkschuur Natuurmonumenten bij Slot Haamstede.
Slotbos en een stukje Zeepeduinen.

Blok 1: Struweel
Tegenover de werkschuur.
Planten:   Bomen:    Struik:     Dieren:       Paddenstoel:

Proefexcursie 4 - Ouwerkerk

Proefexcursie 4: Groep 4 geeft excursie in het krekengebied Ouwerkerk (Schouwen-Duiveland)

Datum: 31 maart 2012

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: parkeerplaats Zeedijk.

Bijzonderheden:

Proefexcursie 3 - 's-Heer Hendrikskinderen

Proefexcursie 3 's-Heer Hendrikskinderen: Groep 3 geeft excursie in het Poelbos Beveland.

Datum: 21 januari 2012.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: parkeerplaats bij het Poelbos, Teuniswegeling, 's-Heer Hendrikskinderen.

Bijzonderheden:

Proefexcursie 2 - Schuddebeurs

Proefexcursie 2:  Groep 2 leidt de excursie Schouwen-Duiveland Schuddebeurs
Datum: 14 januari 2012.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: Donkereweg thv 65 te Schuddebeurs.

Bijzonderheden.

Excursie 10 - Eindexcursie

Excursie 10: Afsluitende excursie naar keuze.

Datum: 28 april 2012.

Tijd: ?

Ter afsluiting en evaluatie van de cursus willen we nog een leuke excursie of activiteit toevoegen. We weten dus niet wat, waar en hoe, maar we zijn reuze benieuwd naar jullie ideeeën en suggesties.

Excursie 9 - Scherpenisse

Excursie 9 Scherpenisse: Vogels kijken op Tholen.

Datum: 17 december 2011.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: hoek Platte Weg met de Zeedijk, Scherpenissepolder, Scherpenisse.

Bijzonderheden:  verrekijker meenemen.

Excursie 8 - Haamstede

Excursie 8 Haamstede: Korstmossen: bio-indicatoren op slotmuur Haamstede (Schouwen-Duiveland)

Datum: 3 december 2011.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: parkeerplaats bij de Spar Supermarkt (voorheen De Golff), achter de Noordstraat te Burgh-Haamstede.

Bijzonderheden: loep meenemen.

Excursie 7 - Kruiningen

Excursie 7 Kruiningen: Paddenstoelen in Den Inkel (Zuid-Beveland)

Datum: 19 november 2011.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: parkeerplaats ingang Den Inkel Kruiningen.

Bijzonderheden: loepje, spiegetje meenemen.

Excursie 6 - Goese Sas

Excursie 6 Goese Sas:  Kunstmatige rotskusten Zuid-Beveland.

Datum: 17 september 2011.

Tijd: 09.30 - 11.30 uur

Verzamelen: Goese Sas, Wilhelminadorp.

Bijzonderheden: verrekijker en laarzen meenemen.

Praktijkweekend - Schelphoek

Praktijkweekend De Schelphoekgebied

Datum: 1 en 2 oktober 2011.

Tijdens het weekend worden vele werkvormen en vaardigheden geoefend en gepresenteerd.

Plaats: Veldstudiecentrum De Schelphoek, Serooskerkseweg 18 Serooskerke (Schouwen-Duiveland)

Bijzonderheden: nadere mededelingen volgen.

Excursie 5 - Schotsman

Excursie 5 Schotsman: Planten in het algemeen op de Schotsman (Noord-Beveland)

Datum: 10 september 2011.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: natuurgebied Schotsman, noordelijke parkeerplaats (weide), 2e haakse bocht vanaf de dam aan de Schotsmanweg te Kamperland.

Bijzonderheden: verrekijker, loep, laarzen meenemen.

Excursie 4 Kwadendamme

Excursie 4 Kwadendamme
Inrichting en beheer Zwaakse Weel (Zuid-Beveland)

Datum 17 maart 2012

Inrichting en beheer Zwaakse Weel (Zuid-Beveland)

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: werkschuur Natuurmonumenten, Zwaaksedijk 5 te Kwadendamme.

Tel: 0113-644039

Bijzonderheden: Verrekijker meenemen.

Excursie 3 - Kabbelaarsbank Grevelingen

Excursie .3 Kabbelaarsbank Grevelingen
Successie Grevelingen.

Datum: 21 mei 2011

Successie Grevelingen.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen:  bij de klimtoren Kabbelaarsbank Port Zélande.

Bijzonderheden: verrekijker meenemen.

Excursie 2 Westenschouwen

Excursie 2 Westenschouwen.
Transect duinen (Boswachterij Westenschouwen, Schouwen-Duiveland)


Datum: zaterdag 16 april 2011

Tijd: 10.00 - 12.00 uur

Verzamelen: parkeerterrein Adriaan vd Weijdenweg, Burgh-Haamstede.

Bijzonderheden: het lezen en meten van het landschap dmv transect binnenduinen-zee aan de hand van de vegetatie. Potlood en balpen meenemen met notitieblok.


Beschrijving in het transect van:
1, Landgebruik.
2. Wat groeit er? (Bomen / planten)
3. Komt er dierenleven voor?

Slot Haamstede

Bericht Praktijkochtend Slotbos Haamstede:
Monica zei
Hele leuke leerzame ochtend gehad, ook wat meer mensen leren kennen, bij sommige kan ik nu een naam en gezicht bij elkaar plaatsen.
Heb genoten van de rondleiding met Willem, het was wat mij betreft een geslaagde ochtend, zie nu al uit naar de volgende praktijkochtend.

Proefexcursie 1 - De Piet

Proefexcursie 1 De Piet:  Groep 1 geeft excursie in de Bevelanden (De Piet)

Datum: 5 november 2011.

Tijd: 10.00 - 12.00 uur.

Verzamelen: parkeerplaats kanohaven De Piet, Hoek De Pietweg en Muidenweg, Oud-Sabbinge.

Bijzonderheden: geen.

Adoptieterrein12

Naam adoptieterrein: Zwaakse Weel

Deelnemende cursist aan dit terrein: Sjak Joosten

Locatie adoptieterrein: Kwadendamme.

Mentor: Femke Deelstra.

Adoptieterrein11

Naam adoptieterrein: Spuidijk

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Jerry en Edna.

Locatie adoptieterrein:  ?

Mentor: Jannie van Os

Adoptieterrein10

Naam adoptieterrein: Oude Zeedijk Oosterschenge-west

Deelnemende cursist aan dit terrein: Jos de Wit

Locatie adoptieterrein: ?

Mentor: Paul Smeets

Adoptieterrein09

Naam adoptieterrein: Stadspark Goes

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Daniëlle en Tineke

Locatie adoptieterrein: Goes.

Mentor: Els Hendrikse.

Adoptieterrein08

Naam adoptieterrein: ????

Deelnemende cursist aan dit terrein: Eric Odinot

Locatie adoptieterrein (plaats, adres, perceel, enz) ?

Mentor: Sylvia de Groot

Adoptieterrein07

Naam adoptieterrein: De Berkenhof

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Gert en Henk

Locatie adoptieterrein: Burgh-Haamstede.

Mentor: Sylvia de Groot

Adoptieterrein13

Naam adoptieterrein:  Permacultuur Stein 25 Bru

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Tom Hage

Locatie adoptieterrein (plaats, adres, perceel, enz)
Steinstraat 25 Bruinisse.

Mentor: Gré Flikweert


Adoptieterrein06

Naam adoptieterrein: Slotbos Haamstede

Deelnemende cursist aan dit terrein: Arno Zwetsloot

Locatie adoptieterrein: Haamstede.

Mentor: Ted Sluyter / reserve Sylvia de Groot.

Adoptieterrein05

Naam adoptieterrein:  Steenzwaam / Kakkerweel

Deelnemende cursist aan dit terrein:  Marcel Kraan

Locatie adoptieterrein Kakkersweelweg Kerkwerve / Oudepolderdijk Nieuwerkerk.

Mentor: Gré Flikweert

Adoptieterrein04

Naam adoptieterrein: Zeepeduinen

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Cora, Rien, Gijs en Rob.

Locatie adoptieterrein Zeepeduinen Burgh-Haamstede.

Mentor: Theo de Kuiper

Adoptieterrein03

Naam adoptieterrein: Heemtuin "Hollandse Hoeve"

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Jacqueline en Verena

Locatie adoptieterrein: Goes, Kattendijksedijk, nabij MEC

Mentor: Nel v.d Velden

Adoptieterrein02

Naam adoptieterrein: Bijenschans Ovezande

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Anneke van Dijk

Locatie adoptieterrein: Plataanweg Ovezande

Mentor: Peter Alblas


Bijenschans Ovezande

De schansen waren omwalde met eikenhakhout omheinde stukken grond met een vrije opening naar het zuid-oosten.

Adoptieterrein01

Naam adoptieterrein: Rudiment Noordsluis

Deelnemende cursisten aan dit terrein: Aad, Hester, Monica en Raymond

Locatie adoptieterrein:  Schouwsedijk Zierikzee, plaatselijk bekend als Leverdijk. Plasje in de bocht van de dijk.

Mentor: Coby Geskens
Klik hier om voor meer informatie over ons adoptieterrein

Excursie 1 Oud-Sabbinge

Excursie 1 Oud-Sabbinge.

Landschap lezen Schengegebied (Zuid-Beveland)


Datum: 19 maart 2011

Tijd: 09.30 - 12.00 uur.

Verzamelen: ontmoetingsplaats "Van Buiten Uit" Bouwenputseweg 1 Wolphaartsdijk.
Tel. 0113-581805

Bijzonderheden: verrekijker meenemen. Excursie op de fiets.


woensdag 9 februari 2011

Di/dag 01-02 kluswerk gedaan met een paar Staatsbosbeheer vrijwillegers in Westenschouwen. Het was heel koud ,en daardoor ook erg vochtig buiten met een mix van een frisse zeewind ertussen door .

dinsdag 1 februari 2011

Waarnemingskalender

Schrijf van 31 januari tot 14 februari je waarnemingen op het weblog. Dit doe je door onderaan dit berichtje op 'reacties' te drukken. Je kan dan je waarneming intypen. Vergeet niet bij het waarnemen al je zintuigen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een dag je neus centraal stellen en een andere dag je oren. Uiteraard kun je ook reageren op de waarnemingen van anderen.

Heb je een waarneming waarvan je denkt die moet ik op de natuurkalender plaatsen, ga dan naar http://www.natuurkalender.nl/ en via de menubalk naar 'waarnemingen' en dan naar 'doorgeven'. Je moet wel inloggen, dus eerst een account aanmaken.

Tip: neem ook eens een kijkje bij de waarnemingen op www.natuurkalender.nl, hiervoor hoef je niet in te loggen. Je moet alleen inloggen om een waarneming toe te voegen.

Huiswerk

Het huiswerk van 31 januari:
1. Waarnemingskalender bijhouden (liefst via weblog) en 14 februari inleveren of afsluiten op het weblog. Rita reageert via de weblog op de ingezonden waarnemingen.
2. Cursusmap 1b1 en 1b2 doorlezen + werkvormendeel 4.1 en 4.2 + het uitgereikte materiaal over natuurbeleving en het weblog.

vrijdag 28 januari 2011

De cursus is van start!

IVN-afdeling De Zeeuwse Delta is op maandag 17 januari gestart met de IVN Natuurgidsencursus Oosterschelderegio. De 27 enthousiaste cursisten worden in anderhalf jaar opgeleid tot IVN Natuurgids. Omdat alle cursisten graag willen leren over hun eigen omgeving en ervaringen met elkaar willen delen, is deze blog gestart. Hier vind je alle informatie over de cursus, de opdrachten, werkstukken, waarnemingen, opdrachten en natuurlijk de verslagen van de theorieavonden en excursies.

Het cursusteam wordt gevormd door Sylvia de Groot, Gré Flikweert, Jannie van Os, Loek de Bruin, Mieke Renard, Jet Remijn, Nelle Volker en Bram Coomans.