zondag 27 maart 2011

huiswerk 13 mrt 2011 Eric

Eric Odinot cursus SD IVN
28 maart 2011, Natuurbeleving


Maandag 28 feb 2011 – maandag 14 maart 2011
Weekend hiervoor een hoogstamboomgaardje gesnoeid in Almen. Als iemand weet waar dat is vind het knap. Bij zo’n verlate snoeibeurt van hoogstam ligt de helft na een uurtje op de grond. Die takkenboel mocht niet in het bos… want dat waren ze net aan het opruimen! Goede vriend Rob is ICT-er en zijn vrouw wil een Permacultuurtuin. Rob blijft vriend maar adviseren doe ik later wel een keer als ie gek geworden van al het werk op zijn landgoed.
Eindelijk ontdekt welk beest zo’n vreemd geluid maakt: het Puttertje. “s Zomers zit dat beest maar een beetje te snorren en zie je ze niet. Maar als je ze dan eenmaal ziet, knetteren de kleuren zowat van het scherm.

Zag ook nog een zeer actieve Hommel op Gevlekt Longkruid. Ik denk dat het een Akkerhommel was.
Afgelopen 10 maart 2011 een 2 uur durende excursie gedaan voor de studenten van de WUR mbt de studie Energielandschappen. Het is wel een beetje vreemd om het hier te melden maar daar heb ik me toch mee bezig gehouden en het is verduveld zinnig.
Ben opgestapt in Renesse bij hotel de Zeeuwse Stromen. Daar hield Leo van Vliet (eigenaar) een betoog over zijn plannen. Die zijn heel groots en zijn samen te vatten in het plan voor het grootste ecologische hotel van Europa dat hij op de Brouwersdam (bij de Punt) wil realiseren. Het is meer dan eco-toerisme: het is menselijke natuur realiseren. Ik ben een fan van Leo.
In de bus met 35 studenten, vier begeleiders, een chauffeur.. Alles in het Engels. Eerst in het zoomgebied gereden, tussen hoge en lage Zoom in. Verschil tussen zand en klei, die rare scherpe overgang en de nadruk op de hoeveelheid mensen die hier recreëert (en energie verbruikt want dat is het onderwerp). Energiepieken in de zomer dus.
Via Plompe Toren naar de Heerenkeet; daar is een stukje dijk: de Boogerdweg, waar je de toren van Z’zee ziet, Zeelandbrug, zandplaten, Schelphoek, Oosterschelde Kering, inlagen en enorm stuk van Plan Tureluur. Uitgelegd dat je vroeger over de Schelde kon roepen. Toen was ie 60 m1 nu op het kortste stuk 6km1 (Zeelandbrug). Kortom dijkval uitgelegd.
Nog even bij Plek 6 geweest. Daar is een asfaltdijk die totaal overgroeid is door:… “natuur”! het staat zelfs in de Vegetatie van Nederland genoemd. Maar wat is nou Natuur? Die plantjes of de dijk? Anyhow de tafel van Plek 6 is een kopie van die dijk: typisch natuur dus.
Toen naar de Kadeweg bij Schuddebeurs. De eerste bedijkinkjes waren lage kaden, daarna is pas de Schouwse Dijk gemaakt. Op de Kadeweg richting Z’zee is pas een sloot gegraven waar je goed de moernering kan zien. Moernering is pas uit te leggen als je het letterlijk ziet!
Toen naar Zeelandia (daar gaat nogal wat energie om), via de Vluchthaven van Bruinisse (erg leuk stekkie) naar Dieneke Klompe in Zonnemaire met haar speciale groentekwekerij. Het laatste wordt wss een project binnen de Energielandschappen-studie.
Tja verder? Witte reigers grote en kleine, Lepelaars in horden, Groene spechten midden in de duinen en bij het hardlopen bij het Kaaskenswater, in de Meeuweduinen nog geen vogel laat staan meeuw te zien. Wel zeer veel sporen. Ik denk zelfs van Vos. Zeer scherpe nagels!
23 maart 2011
1e presentatie studie Energielandschappen: 35 studenten hebben in 4 groepen, enorme hoeveelheid informatie verwerkt uitmondend in 4 rapporten van 50 pagina’s inclusief kaarten etc.
De komende 5 weken gaat de studie over het landschap ofwel hoe kan je de opwekking van hernieuwbare energie zo goed mogelijk aanpassen / inpassen in het landschap. Veel mensen zijn geneigd uit te gaan van het huidige landschap van na de ramp. Maar als je verder het verleden in kijkt, was SD vele malen mooier en zachter, kleinschaliger, groener, etc. Mijn commentaar richting de studenten was dat ze bij cultuurtoekomst juist ook uit moeten gaan van de kwaliteiten van het landschap van voor 1953.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten