zaterdag 21 januari 2012

Proefexcursie Flauwers inlaag 21-01-2012

Voor zaterdag 21-01-2012 waren wij als algemene geinteresseerden uitgenodigd voor een excursie bij de Flaauwersinlaag op Schouwen-Duiveland.

Arno, Rob, Rien en Gijs waren de excursieleiders en heetten ons namens de IVN van harte welkom.



Na de tradionele kop koffie of thee zou de excursie bij de picknicktafel beginnen. Rien had als gastheer en keukenwonder zijn best gedaan en heerlijke appelflappen gebakken.

Om 10.00 uur precies startte de excursie met het welkomstwoord, het voorstellen van de gidsen en organiserende instantie, alsmede het benoemen van het excursiethema.

Welkomstwoord en uitleg...

Wandeling naar de zeedijk.

Uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de locatie
.

De presentatie en werkvormen van Arno werd door de docenten nabesproken, waarna het woord aan Rob werd gegeven voor het volgende onderdeel. Rob vertelde over de roggeplaat, de vogeleilanden en de soorten vogels welke op die eilanden broedden.




De docenten waren druk bezig met hun waarnemingen vast te leggen.


Rob kreeg vervolgens feedback van de docenten, waarna Rien het woord kreeg voor zijn onderdeel in deze excursie. Rien presenteerde als onderwerp het waterleven in de inlaag.



Rien vertelde iets over de natuurlijke verversing van zout water in de inlaag.


En de docenten noteerden hun observaties...



Rien had speciaal potjes met garnaaltjes voor de bezoekers klaarstaan en was daarvoor uit zijn rolstoel gekomen.


De docenten complimenteerden Rien vanwege het feit dat hij met zijn presentatie had aangetoond dat het ook mogelijk is om met een speciale rolstoel natuurexcursies te leiden.

Als laatste was het de beurt aan Gijs. Gijs stelde zich voor en gaf aan iets over de planten rond de inlaag te willen vertellen. Omwille van het jaargetij was dit een moeilijke opgave, maar hij wist zijn mannetje te staan.




Aan het eind van zijn presentatie bedankte Gijs eenieder voor zijn of haar aandacht en sloot daarmee af.
De docenten gaven daarna hun tips en trucs om onder deze omstandigheden een excursie te leiden.
Er stond windkracht 6 en soms hoger. Weinig tot geen vogels in de inlaag te zien en omdat er in januari weinig planten in de bloei staan, waren ook deze moeilijk waar te nemen.
Al met al hadden de excursieleiders toch een pakkende geheel van gemaakt en zij kregen een welgemeend applaus voor hun presentaties.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten