zondag 18 september 2011

Verslag excursie kunstmatige rotskusten Goese Sas 17-09-2011

Excursieleider Louis Sauter .

Als eerste zouden wij onderzoek gaan doen naar de wierzonatie langs de waterzijde van de dijk. Hier kan men een bijzondere vegetatie ontdekken, welke is aangepast aan het tweemaal per dag hoog water en tweemaal per dag laag waterritme.


Verslag excursie Schotsman 10-09-2011 Algemene planten en dergelijke

Anton van Haperen heette ons van harte welkom en vertelde een stukje over de geschiedenis van de Schotsman. Tot 1964 was de Schotsman een zandplaat in de stroomgeul van  het Veerse Gat, welke door aanslibbing groeide. Deze zandplaat lag tegen Noord-Beveland aan. Toen in 1964 de Veerse Gatdam werd gesloten, stopte het getij en kwamen grote delen van de Schotsman droog te liggen.
De bodem is er zanderig en vol met schelpen. Na 1964 werd er een bos aangeplant in het hoogste gedeelte van de Schotsman. De Schotsman was toen nog in eigendom van de Domeinen. Het strandgedeelte werd langzaam aan weide. De weide werd gebruikt voor recreatie in de beginjaren.  Na verrloop van tijd ontstond er door de successie een spontaan opgekomen bos.  De zogenaamde recreatieweiden werden gemaaid.  In 1970 ontdekte men dat er orchideĆ«en groeiden in de lagere en natte gedeelten van de Schotsman. Tegenwoordig is de Schotsman in beheer bij Staats Bos Beheer. Toen ging men vanaf 1975/1976 over om een orchidee-rijke omgeving te krijgen.  Het maaisel werd daarbij afgevoerd om een arme bodem te krijgen, waarop orchideĆ«en het goed doen.  Door het beheer is het zo gegroeid dat bij de gemaaide delen schraal grasland ontstond en op de plaatsen waar dat niet gebeurde er struweel tot bos kwam te staan.